Classic Camera Collectors Club
Informatif website of Frank Lakiere


SELECTIE VAN FOTO'S : NEPAL 2001


Kommentaar : Over de serie NEPAL zegt de criticus Rafaël Kinker :

De reis naar Nepal heeft op Frank Lakiere een diepe indruk gemaakt. Uit de foto's blijkt hoe hij niet alleen door het imposante landschap van de Himalaya werd aangegrepen, maar ook een ware cultuurschok heeft beleefd. Voor deze reeks stapt Frank bewust af van zwart-wit fotografie met een middenformaat camera. Dit werd vooral bepaald door de keuze om met een rugzak en zonder dragers de Himalaya in te trekken.

Kleurfotografie en een exotische omgeving zijn de ideale omstandigheden om postkaart- of kalenderfoto's te maken. Frank is niet in die val getrapt! De Nepal-reeks geeft niet alleen een documentair relaas van de trekking rond de Annapurna, maar Frank geeft ook een ingrijpend beeld van de bevolking. De drukte in een stad als Kathmandu staat in schril contrast met de kalmte in de berggebieden.
En dat de moderne luxe, zoals wij gewoon zijn, niet noodzakelijk is om gelukkig te leven blijkt vooral uit de kinderportretten...

In veel beelden, zoals bij het kind op een binnenplein in Kathmandu, de vrouw die appels verkoopt in de vallei van de Kali Ghandaki,... komt toch weer datzelfde gevoel van 'loneliness' dat zo typerend is in de zwart-wit foto's van Frank Lakiere.


Trekking rond de ANNAPURNA in NEPAL