Classic Camera Collectors Club
Informatieve website van Frank Lakiere

Gebruik van 120 film in camera's gemaakt voor 620 film


Het origineel artikel is van de hand van Doug Wilcox


Sinds de 620 film uit productie werd genomen in de jaren 1980 is het moeilijk om sommige 620 camera's nog te gebruiken. In dit artikel worden enkele oplossingen aangereikt om dit probleem op te lossen. Het antwoord op de vraag of een 620 camera nog kan gebruikt worden is : JA! maar afhankelijk van de camera kan dit gemakkelijk zijn en soms is het ook wel een frustrerende of dure onderneming.
Hierna wordt gepoogd om dit onderwerp zo volledig mogelijk te onderzoeken.



Het geheim om oude 620 camera's te gebruiken met 120 film is dit : de 620 film zelf identiek is qua afmetingen aan de moderne 120 film. Ook de zwarte papierstrook met de bedrukking is identiek.
Alleen zijn de spoelen iets anders : de uiteinden van de spoel van een 120 film zijn iets dikker en hebben een iets bredere diameter. Ook zijn de gaatjes (de aangrijppunten voor het opwindmechanisme) bij de 620 spoelen kleiner dan de bij 120 spoelen.




120 and 620 spoel : je ziet duidelijk de verschillen in diameter en de gaatjes voor het opwindmechanisme.

Hierna worden de volgende termen gebruikt :
SPOEL : plastic of metalen voorwerp waarop de film en het efdekpapier opgerold worden.
AANVOERSPOEL : op deze spoel zit de onbelichte film en de spoel zit in de camera aan de andere zijde van de opwindknop
OPNAMESPOEL : de spoel waar de belichte film wordt opgerold. Deze spoel is geplaatst op de opwindknop van de camera.
AANVOERZIJDE van de camera : het deel van de camera waar de onbelichte film zit.
OPNAMEZIJDE van de camera : dit is de kant waar de opwindknop zich bevindt en waar de spoel zit met de belichte film .

METHODE #1:

Veel 620 camera's hebben een aanvoerzijde die breed genoeg is zodat een 120 spoel er gemakkelijk in kan en daarin vrij kan ronddraaien. In dit geval kan je de 120 film in de aanvoerzijde plaatsen en moet je alleen maar een 620 spoel gebruiken als opwindspoel.
VERGEET NIET OM IN DE FOTOZAAK TE VRAGEN DAT ZE DE 620 SPOEL TERUGBEZORGEN zodat je die later opnieuw kan gebruiken. De enige plaats waar je nog 620 spoeltjes kan vinden is in oude camera's. Dus bewaar deze spoelen met zorg.
In sommige gevallen zijn de camera's gemaakt zodat ze zowel 120 als 620 filmspoeltjes kunnen accepteren, zowel in de aanvoerzijde als in de opwindzijde. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Brownie Hawkeye en de Foldex 20. Later meer over deze camera's.

METHODE #2:

Omdat het uiteinde van een 120 spoel dikker en breder is dan een 120 spoel zijn de compartimenten voor de spoelen bij sommige 620 camera's te smal om een 120 spoel vrij te laten bewegen.
Als de 120 spoel te breed is kun je de diameter verkleinen door met een schaar of een Stanley-mes (PAS OP BIJ HET SNIJDEN !) een smal strookje van de uiteinden af te snijden.
(zie illustratie)




Als de diameter van de 120 spoel eenmaal zodanig verminderd is dat de spoel in de aanvoerzijde van de camera past, kan je een lege 620 spoel in de opwindzijde plaatsen en je kan fotograferen.
Bij sommige camera's, zoals bvb. de Kodak Chevron, is het voldoende om één uiteinde van de spoel op maat te snijden.


VERGEET NIET OM IN DE FOTOZAAK TE VRAGEN DAT ZE DE 620 SPOEL TERUGBEZORGEN zodat je die later opnieuw kan gebruiken.


METHODE #3:

Bij sommige camera's is de aanvoerzijde extreem smal zelfs voor 620 spoelen.
Omdat de moderne 120 spoelen van plastic gemaakt zijn zijn de 120 spoelen ietsje langer en kan het zijn dat ze niet in de camera kunnen geplaatst worden.
In deze situatie kan het nodig zijn om de totale zijkant (aan één zijde of zelfs allebei) weg te knippen. LET OP want dit kan enkel in totale duisternis gebeuren omdat de zijkant van de film na afknippen van de zijkant zou belicht worden.
Ook het laden van de camera moet dus in een donkere kamer gebeuren.
Je kan natuurlijk aan de opwindzijde een gewone 620 spoel gebruiken.

VERGEET NIET OM IN DE FOTOZAAK TE VRAGEN DAT ZE DE 620 SPOEL TERUGBEZORGEN zodat je die later opnieuw kan gebruiken.


METHODE #4:

Bij deze methode wordt de 120 film overgespoeld op een 620 spoel.
Deze methode is omslachtiger dan de voorgaande en je hebt er ook een vooraad 620 spoeltjes voor nodig.

Je moet bij deze methode eerst de 120 film overspoelen op een tijdelijke spoel en dan terugspoelen op een 120 spoel.
Dit moet in een donkere kamer gebeuren bij totale verduistering (of in een speciale donkere-kamer-zak).

Bevestig eerst voorzichtig de aanloopstrook van de 120 film aan een 620 spoel en rol de film zorgvuldig op deze tijdelijke spoel.
De lichtgevoelige film is op het afdekpapier a lleen vastgekleefd aan de aanloopstrook en dus heb je bij deze eerste passage geen probleem doordat de 120 en 620 spoel een verschillende diameter hebben.
Wanneer de film volledig op deze tijdelijke 120 spoel overgebracht is doe je dezelfde bewerking vanaf de tijdelijke naar een andere 620 spoel.
Zo krijg je dan een filmrolletje dat in een 620 camera kan gebruikt worden.
OPGEPAST bij het terugrollen is het uiteinde van de film los van het papier. Het vergt enige aandacht om de film samen met het afdekpapier op te rollen.
En op het einde het oprollen is de film wel aan het afdekpapier gekleefd nabij de aanloopstrook met een strookje kleefband. Doordat de diameter van de 120 en 620 spoelen verschillend is is het onvermijdelijk dat hier een klein verschil optreedt. Je kan de kleefband voorzichtig van het afdekpapier losmaken en er dan terug opkleven zodat de film en het afdekpapier mooi passend oprollen.

VERGEET NIET OM IN DE FOTOZAAK TE VRAGEN DAT ZE DE 620 SPOEL TERUGBEZORGEN zodat je die later opnieuw kan gebruiken.


METHODE #5:

Wanneer je in je verzameling tenminste één camera hebt die zowel 120 als 620 spoelen kan gebruiken (zoals de Brownie Hawkeye of de Foldex 20) dan is dit een veel eenvoudiger methode dan de vorige.


Brownie Hawkeye en Foldex 20 camera's

Je kan de camera gebruiken voor het omspoelen van de film : plaats eerst de 120 film in de aanvoerzijde en een lege 620 spoel in de opwindzijde van de camera.
Sluit de camera en spoel de film van de 120 naar de 620 spoel.
Hierna plaats je de 620 spoel met de film in de aanvoerzijde en plaats je een andere 620 spoel in de opwindzijde.
Sluit de camera en spoel de film nog eens door.
je hebt nu een bruikbare 620 film.
Doordat de film tijdens het transport mooi aangedrukt blijft is het losse filmuiteinde geen probleem bij het laatste terugspoelen.





VERGEET NIET OM IN DE FOTOZAAK TE VRAGEN DAT ZE DE 620 SPOEL TERUGBEZORGEN zodat je die later opnieuw kan gebruiken.


METHODE #6:

Dit is veruit de gemakkelijkste (maar ook duurste) methode!
Er zijn nog firma's die film op 620 formaat spoeltjes verkopen, bvb. Film for Classics en B&H Photo.
Waarom zou je dan alle moeite doen zolas beschreven in de vorige methodes?
Wel er zijn 2 redenen : de 1ste reden is vooral economisch. Een rolletje 620 film dat je zelf maakt vertrekkende van een 120 filmrolletje is vele malen goedkoper.
De 2de reden is dat wanneer je het zelf doet, je dan ook zelf de keuze maakt welke film (merk & type) je gebruikt. De keuze van filmrolletjes in 620 formaat is veel beperkter dan die van 120 film.